Frågor och svar om bråk

13 Jul 2012, 09:00 279
Annat, 0 år
Question


Jag mår jätte dåligt. jag bor med min mamma och min syster, då jag flyttade från min pappa för några månader sedan för jag inte mår bra där. jag bråkar alltid med min mamma, hon säger att jag är oansvarig(även fast jag är mer ansvarig än de flesta andra i min ålder), hon säger att det är något fel på mig, att jag är en egoistisk skitunge som aldrig tänker på någon annan och sånt. hon talar alltid om för mig hur jag är och vad jag tänker och sånt. hon lyssnar aldrig och hon har alltid rätt! Jag mår riktigt dåligt psykiskt pågrund av henne. jag har tillochmed bulimi och ätstörningar , men jag tror inte att något skulle förämdras om hon fick reda på det. Jag undrar om det hon håller på med är någon slags psykisk misshandel eller något? Vad kan man göra åt det i såna fall? går det att anmäla eller något liknande?
jag mår verkligen inte bra hemma och undrar också om det finns någon möjlighet att kunna flytta? Hon sa senast idag , efter ett bråk, att hon inte fattade varför jag bor hos henne och jag sa att inte jag heller gjorde det. sen när jag kom ner ett tag senare så sa hon: "ska du flytta hem till pappa eller?". så hon har gjort det väldigr tydligt att hob inte bryr sig om jag bor hos henne eller inte...

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Jag förstår att detta är riktigt påfrestande för dig, speciellt när det är din mamma som kränker dig. Jag känner själv igen mig i det du skriver från förr, så jag vet hur du känner dig. Det är ju inte speciellt bra att bo kvar hos någon som drar ner en mer i skiten och får en att känna sig usel. Jag föreslår att du tar kontakt med soc och ser om dom kan hjälpa dig med en kontaktfamilj, som du kan bo hos. I väntan på det kanske du kan bo hos någon släkting som farmor eller liknade.

Du är ju bara 15 år så att flytta hemifrån är kanske inte helt aktuellt och är dessutom svårt att göra dels pga ekonomiska skäl. Så anmäl till fall till soc och jag tror även du behöver prata regelbundet hos en terapeut/psykolog/kurator så att du inte mår ännu sämre. Du kan vända dig till ungdomsmottagningen för samtalshjälp, på bup, skolkurator eller till ditt sjukhus/vårdcentral. Du har ju dessutom ätstörningar vilket är väldigt allvarligt och det måste du få proffs hjälp för. Du har rätt att ha en bra och trygg barndom, du har även rätt att få den hjälp som du behöver. Ta kontakt med socialtjänsten helt enkelt!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar