Frågor och svar om längd

23 Jul 2012, 12:00 680
Kille, 16 år
Question


Behöver bli längre men vet inte hur jag ska göra. Är redan längre än min pappa som inte är lång. Jag är 174-176 och 16 år gammal. Känns som om jag inte växt på ett tag vad kan jag göra?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Tyvärr kan du nog inte göra så mycket. I alla fall inte på egen hand. Det bästa du kan göra är nog att inte stressa över din längd. Att du inte har växt på ett tag betyder dock inte att du har slutat att växa ... utan att bara att växttakten har avstannat lite. Vilket är helt normalt. Och du är trots allt bara 16 år, det vill säga du har några år kvar innan du ska ha växt färdigt. Sedan kanske du inte ska förvänta dig att bli jättemycket längre ... men varför inte prata med skolsyster/skolläkare, eller annan hälsopersonal, om det här? De kan nog besvara dina frågor lite närmare. Tänk också på att killars medellängd ligger omkring 180 centimeter.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar