Frågor och svar om här kan man få hjälp!

24 Jul 2012, 19:00 219
Annat, 0 år
Question


Hejsan!
Jag undrar lite hur man gör om man skulle vilja komma i kontakt med en präst? Vart vänder man sig? Och hur gör man liksom? och visst har dom 100 % tystnadsplikt? Allt man säger stannar där? Jag har lite problem/tankar/funderingar/fantasier/m.m Som jag skulle behöva prata med ngn om och jag tror att en präst är rätt person att prata med allt om. Så jag blir väldigt glad om du kan hjälpa mig med vart jag ska vända mig! :)

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej C!

Där du bor finns det en församling i Svenska Kyrkan. Googla den så hittar du deras hemsida. Där brukar det finns uppgifter om hur man kommer i kontakt med präster och annan personal, och sedan är det bara att maila eller ringa upp.
Ett annat alternativ är att ringa till jourhavande präst på 112. Där kan du vara helt anonym och behöver inte ens berätta vad du heter.

En präst har 100% tystnadsplikt och kan inte berätta något om det du sagt ens om du ber honom/henne om det. Det du säger till prästen stannar där och kommer aldrig någonsin någonannanstans. En präst kan därför inte heller hjälpa dig att föra din talan, tex genom att ta kontakt med myndigheter för dig eller vittna för dig i en domstol.Han/eller hon kan heller aldrig bli tvingad att vittna mot dig, inte ens tex om du har begått ett allvarligt narkotikabortt eller ett mord.
Diakoner (som är kyrkans socialarbetare) har också tystnadsplikt, men kan hjälpa dig i kontakter med myndigheter etc eftersom de kan bli lösta från tystnadeplikten av dig om du vill det. Diakoner har samma slags tystnadsplikt som tex sjukvårdspersonal, vilket betyder att de kan bli tvingade att komma till en domstol och bli lösta från sin tystnadsplikt om det brott den misstänkte gjort kan ge mer än två års fängelse.
Varken diakoner eller sjukvårdspersonal anmäler någon till polisen för brott de gjort, däremot är de skyldiga att anmäla till socialtjänsten om man misstänker att ett barn misshandlas eller utsätts för fara.

Hoppas svaret är till nytta för dig och att du hittar en person att vända dig till. Ibland kan det vara så att "personkemin" inte stämmer riktigt och den man träffar inte känns helt bra att prata med. Då har man faktiskt möjlighet att ta kontakt med någon annan, alla människor passar inte ihop. Men alla passar ihop med någon! Lycka till!

Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar