Frågor och svar om kompisrelationer

30 Jul 2012, 10:00 400
Tjej, 17 år
Question


Hej! Detta är kanske inte en fråga ni brukar få in, men jag skriver ändå. Jag är en 17 årig tjej som känner sig väldigt olik från alla andra, Jag har aldrig haft många vänner. Jag festar aldrig, jag tycker både att det känns obehagligt och dessutom har jag inte det umgänget. Det finns många fest dårar i min klass, men det känns som att alla deras fester spårar ut och det gillar inte jag, jag tycker att de beter sig otrevligt och ajg vill inte umgås med dem. Men det är det jag också är rädd för, att jag aldrig kommer att skaffa fler vänner än de jag har, 2, typ. För att jag inte festar, alla andra gör det ju. Jag har helelr aldrig haft någon pojkvänn. Inte för att jag vill ha vem som helst det är bara det att jag är rädd att jag aldrig ska träffa någon efter som att jag aldrig är ute och träffar nya människor. Alla går och säger att man ska leva när man är i min ålder och att när de var i min ålder så festade de hela tiden. Alla har dessutom jätte mycket kompisar de pratar med, medans jag sitter hemma hela dagarna... Jag vågar och har heller inte intresset för att dricka/ festa. Jag vill bara umgås med kompisar. Men hittar aldrig bra kompisar jag vill umgås med. Jag vet inte vad jag ska göra, komme rjag någonsin träffa en schyst kille om jag inte festar? Hur fortsätter man tro på det om man aldrig upplever det. Jag vill hitta på nya aktivteter och så men har liksom inte tid...

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Jag gillar din tanke, man behöver inte alls dricka bara för att alla andra gör det. Jag känner igen mig mycket i din beskrivning, jag är själv nykterist. Du är stark som vågar stå emot, även fast jag vet att det är tufft och känns hopplöst ibland att välja alkoholfritt när så många tjatar om att du ska dricka.

Jag brukar tänka såhär. Detta är ditt liv, om du väljer att inte dricka så ska du kunna få välja det utan att någon annan ska lägga sig i det. Du är mycket smart att välja det, eftersom det är både mer ekonomiskt, bättre för hälsan och du slipper göra saker som du ångrar. Jag tycker du ska fortsätta ha din känsla och tanke om att man inte behöver dricka. Men du ska försöka hitta andra vägar som man kan hitta vänner och kontakter på.

Vad för typ av aktivitet vill du testa? Någon sport eller bara en fritidssysselsättning som tex att måla/rita? Det finns ju många föreningar, klubbar som man kan börja i för att träffa bra folk på. Detta kan du söka på internet på vad det finns för något kring din ort. Det kanske finns någon tjejgrupp i din ort som man kan börja i, jag testade själv en killgrupp när jag var yngre för att komma ut lite. Kanske du ska börja fundera på om du behöver/vill ha en kontaktperson som blir som en vuxen kompis som man gör aktiviteter med? Då kontaktar du soc.

Det finns ju även föreningar kring just folk som väljer att inte dricka. Ett annat alternativ är ju även nätdejting som man kan testa på eller sajter där man just hittar nya kontakter på. Du har 2 vänner i alla fall, det är inte alla som är det! utnyttja det, va med dom så mycket som möjligt och jag slår vad om att de också har egna vänner som du kan börja umgås med. Det går att hitta på saker utan att behöva gå ut och festa, man kan tex ha filmkväll hemma, bio, gå på konsert/teater, fika och bowla.

Jag vet att det känns hopplöst i din ensamhet, men jag är övertygad om att det kommer vända. Bara du inte ger upp. Testa att fråga folk i skolan om ni kan hänga efter skolan, gå på stan för en fika eller varför inte läsa läxorna tillsammans?

Kärleken kommer, det gäller bara att inte stressa fram den. Min första tjej fick jag när jag var 20. En del tar det lite längre tid för. Det sägs också att det är när man inte aktivt letar själv som kärleken dyker upp. Med det menas ju inte såklart att man bara ska sitta med armarna i kors och inte göra något åt det. Men att man ska ligga lågt, inte stressa.

Jag vill avsluta som jag började, stå upp för din åsikt om att man inte behöver dricka! Fler sådana personer behövs i vårt samhälle.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar