Frågor och svar om missnöje med kroppen

1 Aug 2012, 17:00 157
Tjej, 17 år
Question


Jag är en tjej på snart 17 år, jag är 160 & väger 67.. Jag gick upp från 58 till 66 på bara några månader? Jag vet inte varför, visst jag slutade spela fotboll & hade ingen lust till att träna! Jag vill kunna vara nöjd med mig själv & ha platt mage som alla andra nästan har Runt omkring mig! Men vill ha ett snabbt resultat men vet inte hur? Jag mår dåligt över min kropp & vägrar visa mig i bikini! Visst min bästa kompis säger att jag är fin & att jag är smal? Men jag vet skälv att jag är mullig!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Det är givetvis svårt att svara exakt på varför du har gått upp i vikt. Men det finns säkert ett samband med att du slutat spela fotboll, det tror jag. Det är kanske inte hela förklaringen, men det är nog i alla fall en bidragande orsak. En sak som du bör tänka på när du slutar att träna är att också äta därefter. Det vill säga, när du tränar regelbundet behöver kroppen mer energi/mer mat än den gör om du inte tränar. Fortsätter man att äta portioner i klass med en idrottare, trots att man inte tränar, är således risken att man lägger på sig lite. Det gäller att hitta balansen. Du skulle kunna prova att äta enligt tallriksmodellen och se om det fungerar. Det vill säga fyll hälften av tallriken med grönsaker, en fjärdedel med potatis/pasta/ris etc. och andra fjärdedelen av kött/fisk/kyckling etc. Du ska inte börja hoppa över måltider, det är inte lösningen.

Jag förstår att du mår dåligt över din kropp. Det är ett problem som du delar med många tjejer och killar. Jag önskar att jag visste vad jag ska säga till dig för att komma över det, men det är inte så enkelt. Mitt tips till dig är istället att prata med någon om det. Kanske dina föräldrar eller ett syskon? Men det kan också vara någon helt utomstående med specifik kunskap. Kanske skulle du kunna ta kontakt med skolsköterskan/kuratorn? Eller så kan du vända dig till ungdomsmottagningen. Var inte rädd för att ta hjälp. Det är inget fel i det. Men det är värt det, när du märker att du mår bättre!

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar