Frågor och svar om Ätstörningar

5 Aug 2012, 22:00 90
Annat, 0 år
Question


Hej!

Först vill jag bara säga att du har hjälp mig en hel del redan, vilket jag är tacksam för!

Jag undrar bara om du vet hur det är när man är helt frisk? (har för mig att du själv varit drabbad av ätstörningar). Jag undrar om man någonsin kommer att bli helt "botad" från alla tankar som ibland hemsöker en? Kommer man någonsin bli som förr?

Jag är osäker på om jag är frisk eller inte, i och med att det fortfarande finns problem kring mat. Problemen är inte lika stora nu, men de finns fortfarande. Ångesten kan också dyka upp ibland.

Vill bara veta hur man vet om man är frisk. Jag vill kunna gå vidare och inte känna mig så orolig och ovetandes.

Det kanske inte är så lätt att svara på, men hur blev det för dig? Eller för någon som du känner som varit drabbad?

Tacksam för svar!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina!

Tack, det värmer.

Precis, jag var sjuk i många år och har nu varit frisk i många år. Jag är övertygad om att det går att bli helt frisk. Jag antar att det betyder olika saker för olika personer men för mig personligen innebär friskheten att jag inte räknar, inte har tankar om att jag måste förbränna det jag äter osv. Jag minns att jag första åren blev rädd när jag vissa dagar inte kände mig på topp. Blev rädd om jag ibland kände mig ful, dålig över något eller tjock. Med tiden lär man sig att så kan alla människor känna sig och att det inte innebär att man kommer att bli sjuk igen. Man har helt enkelt en dålig dag. Skillnaden är också såklart att jag inte drar ner på maten eller sticker till gymmet och pumpar dessa dagar. Istället lyssnar jag inåt och försöker ta hand om mig. Idag kan jag känna att om någon tanke på att jag skulle vara oduglig och tjock kommer krypande ser jag det som en varningssignal på att jag måste ta hand om mig, reda ut saker jag har ångest för i livet osv. Att det inte är maten eller kroppen som det handlar om egentligen.
Jag tycker så här. Om du fortfarande känner att maten till viss del är ett problem så ta hjälp. Red ut de där sista knutarna i terapi. Allt för att motverka att ätstörningen skulle få något fästa i dig.
Du har rätt att få må helt bra i både kroppen och psyket.

Stor varm kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar