Frågor och svar om Ätstörningar

5 Aug 2012, 22:00 116
Annat, 0 år
Question


Hej.

Jag är en 22-årig tjej på 1,62 cm som väger runt xx kg. Har alltid varit liten och följt min kurva, men är så less på min kropp nu. Jag verkligen älskar mat och kan äta hur mycket som helst, så länge det är någon annan som lagar den. Jag är jättekräsen och lat när det kommer till att äta och laga mat. Är detta en ätstörning, eller vad är det för fel på mig?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

I dagsläget är du underviktig. Om det är så att du inte hindrar dig själv från att äta, inte är rädd för att gå upp i vikt eller har ångest kring att äta (kan vara bra att kika på tallriksmodellen för att få ett hum om vad "vanlig portion" är) så är det ingen ätstörning. En ätstörning handlar just om tankar och känslor och inte så mycket om själva vikten. Jag tycker dock att även om du inte har en ätstörning så kan det vara bra att kolla upp hur din kropp mår hos en läkare, så att du inte har några brister på vitaminer och mineraler samt reda ut vad din undervikt beror på. Idag är den nämligen en bra bit under vad som är normalt.
Om det är så att du har massa tankar som gör ont inuti dig, läs mina andra svar om vart och hur man kan få hjälp.

Stor varm kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar