Frågor och svar om diabetes

16 Aug 2012, 18:00 177
Annat, 0 år
Question


Jag undrar om min diabetes kommer påverka kroppen under puberteten
Jag fick det nu i år och har fortfarande insulin kvar i kroppen
Har börjat få tecken på pubertet (flytingar,hårväxt osv.)
Jag undrar bara för att jag inte e expert på sjukdomen...
Om det e någr problem isf vad
Tacksam för svar ;-)

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Tyvärr är inte heller jag särskilt insatt i den här frågan. Men vad jag förstår så kan kombinationen (pubertet och diabetes) vara lite jobbig ibland. Det beror på att det händer så många olika saker i kroppen samtidigt. Att enbart komma i puberteten kan vara en förändring nog så stor att hantera. Lägg därtill diabetes, med ett blodsocker som går upp och ner, så kan det hända att du upplever dig ännu lite känsligare. Till största delen beror det här på att olika hormoner far runt i kroppen och stökar till det. Men vad jag kan läsa mig till så är det inget att oroa sig för. Ta hand om din diabetes som du blivit tillsagd att göra så löser det här sig. Det kan också hända att du inte alls upplever det särskilt jobbigt. Man vet aldrig ...

Är du fortfarande osäker kan du alltid tala med skolsköterskan. Eller kanske har du en diabetessköterska som du brukar gå till?

Här har du också två sidor som du kan besöka för mer info:
http://www.alltomdiabetes.se/
http://diabetes.se

Ett annat tips kan vara att kolla i arkivet här på ungdomar.se under rubriken "diabetes". Kanske har någon svarat på en liknande fråga tidigare?

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar