Frågor och svar om symtom - vad är det?

20 Aug 2012, 15:00 142
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har länge haft samma problem, vet dock inte om det är psykiskt eller fysiskt.. Jag börjar i princip alltid få ont i magen innan jag ska göra något, allt från biobesök, badande eller till en shopping dag! Vet inte vad detta är, men det skapar många svåigheter. Kan det vara att man är orolig i magen eller är det bara psykiskt?

/Kille, 18

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Spontant tycker jag att det här låter som att det är ett psykiskt "problem", mer än ett fysiskt. Anledningen till att jag tror det grundar jag på att du enbart tycks få ont i magen när du ska göra något utanför hemmet. Kan det vara så att det magonda kommer då du är orolig för någonting? Det vill säga en form av nervositet. Kanske ska du träffa nya människor, kanske vill du inte visa upp dig i badbyxor ... ? Kan du hitta någon/några gemensamma nämnare vid dessa olika tillfällen? Försök att tänka igenom vad det kan vara. Försök kartlägga dig själv och de problem du upplever.

Jag förstår att du upplever det här jättejobbigt. Om du inte själv lyckas få ordning på det här inom en snar framtid tycker jag absolut att du bör överväga att tala med någon. Du kan ju exempelvis börja hos skolsköterskan. I ett samtal med henne kan du ta upp dina tankar kring det här, så kan hon ge sin syn på huruvida hon tror att det är något fysiskt eller psykiskt som ligger till grund för dina magproblem. Därefter kan hon hänvisa dig vidare beroende på vad hennes utlåtande gör gällande. Sjuksköterskor/distriktssköterskor hittar du även hos hälsocentralen och ungdomsmottagningen om det känns bättre att gå dit.

Du ska inte behöva känna såhär, och jag förstår att det här ställer till problem i din vardag. Så som jag skrev ovan, tala med någon om det här. Att prata om det och få ventilera dina tankar och känslor kan vara början på bättre livskvalitet.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar