Frågor och svar om kompisrelationer

25 Aug 2012, 15:00 166
Annat, 0 år
Question


Hej jag är en kille på 12 år som går i 7an.
Jag brukar alltid bli mobbad i skolan för att jag har långt hår och alla på hela skolan säger att jag ser ut som en tjej.
Jag har en enda kompis som jag brukar va med på skolan och ibland efter skolan.Jag försökt och byta skola och det hjälpte inte.
Jag har försökt och prata med personalen på skolan men det hjälper inte heller.Ibland blir jag deprimerad och tänker att jag mitt liv inte kan kallas ett riktigt liv.När jag inte är med min kompis sitter jag oftast hemma och spelar tv spel. Förutom mit social liv så har jag det bra jag har höga betyg i nästan alla ämnen och har en familj som stöttar mej.Jag känner ofta som jag helt enkelt inte passar in även om jag försöker. Dom mesta andra killarna går hellre och spelar fotboll men jag sitter hellre och läser en bok eller tar det lungt. Jag vet inte hur jag ska skaffa kompisar eller hur jag ska få dom att sluta mobba mej.(Det hjälper inte heller att jag är en av dom kortaste i min klass). Ibland tror jag att jag alldrig kanske kommer att passa in och kanske är det så. Jag undrar om du kanske vet nånting jag kanske skulle kunna göra åt det eller nåt sett jag kan träffa nya kompisar? Tack på förhand.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Det du beskriver är en vanlig känsla och problem i dagens skolor. Jag känner själv igen mig i min egen bakgrund i det du beskriver. Vi alla har rätt till att få har våra egna kläder, se ut som vi vill och gör utan att någon har rätt till att påpeka detta på ett negativt och kränkande sätt. Din skola är enligt lag skyldig att agera så fort dom får veta dina problem. Det gäller att vara riktigt envis mot skolan och påpeka detta gång på gång och detta kan dina föräldrar hjälpa dig med.

Du berättar dock inte hur mycket dina föräldrar vet om din utsatthet om de ens vet om något alls. En förutsättning för att något ens ska kunna bli bättre så gäller det att dom får veta så mycket som möjligt om det hela. Mobbning stoppar vi genom att alla vuxna samarbetar. Vågar du inte prata med föräldrarna öga mot öga, så skriv ett brev om dina tankar.

Skolan ska kunna ge det stöd du behöver och ska även få stopp på dessa kränkningar som sker. Tänk extra mycket på att det är inte dig det är fel på, för du har rätt att vara den du är. Vi alla kan hitta saker hos folk som vi kan förstora och göra det till ett problem, fast det egentligen inte är något problem.

Du frågar vad du kan göra för att hitta fler vänner. Det finns föreningar, klubbar och annat som man kan testa på. Vad är dina intressen mer än tv spel, eftersom tv spel är väldigt osocial sysselsättning så bör du utvidga dina intressen. Kanske gillar du att rita, göra film, fota, skriva eller annat som man faktiskt kan träffa andra i samma ålder som gillar genom föreningar. I flera städer finns ju även fritidsgårdar som man kan testa att gå till. Du nämner att du gillar att läsa, där har du en väg in i att hitta vänner. Det finns säkert ställen där man både läser för andra i läsecirklar och som man delar bra böcker med andra. Sök lite på internet för att hitta dessa aktiviteter.

Ett annat alternativ är att du och din familj anmäler intresse för att få en kontaktperson via socialtjänsten. Där du då får en vuxen person som blir som en vuxen kompis som du gör aktiviteter med.

Den kompisen du har, har inte den några andra kompisar som du kan börja umgås med? Oftast lär man hitta nya kontakter på det sättet. Det går ju även att hitta vänner via internetsajter/forum där man snackar om samma intressen tex om läsning och olika dataspel. Men det bästa vore om du försökte hitta nya intressen som du inte visste om att du tyckte om.

Jag tycker du ska ta vara på din familj. Det finns många som är i liknade situation, men som inte ens har en familj som bryr sig. Återigen så är ingenting av detta ditt fel. Kämpa på, för det kommer löna sig framöver!

Har din familj nått punkten till att dom inte kan göra mer i sin makt, om skolan slår ifrån sig ansvaret om kränkningarna så kan du anmäla detta till barn och elevombudet på Skolinspektionen. http://skolinspektionen.se/sv/BEO/Jag-vill/veta-mer-om-krankande-behandling/Blir-du-​krankt-i-skolan/

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar