Frågor och svar om depression

25 Aug 2012, 16:00 134
Annat, 0 år
Question


Hej jag har ett problem. För 2 år sedan så lämnade min flickvän mig. Efter det så hade jag ångest och var väldigt deprimerad. Nu kommer vi till mitt problem: All min ångest och deprimerande negativa känslor och tankar blir till ilska och hat. Det började komma någon månad efter att hon lämnade mig, och allt detta hat och ilska riktas mot invandrare. ( Nej inte Danskar eller Belgare utan äckliga blattar, zigenare, somalier m.fl.)

Så här var jag inte när jag hade min flickvän (visst innan jag hade henne så var jag emot dom som går runt och säger att Sverige suger men vem ogillar inte dom?) när jag var tillsammans med henne dock så var jag bara fokuserad på henne och var älskad och mådde jätte bra. Då var det som att man inte brydde sig mycket alls om dom men som sagt en månad efter att hon hade lämnat mig började det igen, och värre än förut och med varje månad som går blir jag mer deprimerad och hatet bara växer. Nu är jag på gränsen att bli nazist och det vill jag verkligen inte bli! Den det går inte att få känslorna att få utlopp över något annat än det. Snälla hjälp.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Det är något som ligger och gror inom dig som är farligt för både dig och samhället. Att känna hat inför helt oskyldiga människor som har en mänsklig rättighet att bli behandlad som precis alla andra även om dom kommer från ett annat land. Det är extremt viktigt att inte låta sina fördomar göra så att man väljer att inte se verkligheten. Det låter lite som att det hänt något i din barndom som gör att du har denna ilska mot dessa människor. Detta kan du få hjälp med att bearbeta genom att prata med någon vuxen regelbundet och dra i alla knutar till ditt problem med tex skolkurator, psykolog eller någon liknade terapeut.

Jag föreläser och jobbar aktivt mot att stoppa mobbningen i samhället och dessa tankar du går runt och har är grunden till dels varför mobbning o krig finns. Det råder ingen bra framtid att låta detta hatet bli grövre och grövre, varken för dig personligen eller för samhället. Risken att hamna snett i sitt eget liv är oerhört stort, då man bland annat kan hamna i kriminalitet och få prickar i polisregistret.

Mitt tips till dig är att faktiskt övertyga dig själv om att dessa människor du har hat över är precis helt vanliga människor. Det är rent av livsfarligt att döma en enskild person innan man ens känner den till något som den är helt oskyldig till, bara för att den har ett annat ursprung. Visst finns det onda människor i samhället, men att döma alla människor som har ett annat ursprung till samma sak är inte alls okej. Jag känner en hel del med personer med annat ursprung som är underbara, så det gäller att se helheten och inte bara styra in sig på en sak.

Jag tycker du ska ta tag i det förslutna du troligen har i din barndom som skapar denna ilska från början. Dessutom finns det hjälp att få mot den depression du nu är inne i, genom bland annat medicin och samtalshjälp.

Börja i någon sport, aktivitet eller förening som får dig på andra tankar än ilskan. Du behöver känna lycka och må bra, för att kunna få bort mer och mer av detta problem du har. Umgås med dina vänner! Sitt inte inne på ditt rum ensam, det är då dessa tankar har tid att gro.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar