Frågor och svar om träning

28 Aug 2012, 12:00 214
Tjej, 15 år
Question


Jag skulle verkligen vilja börja på friidrott, det verkar kul och jag har sprungit ganska mycket själv under lite mer än ett år. (upp till en mil) Problemet är att jag har VÄRLDENS sämsta självförtroende när det kommer till sport, jag tycker att jag är för gammal! alla är säkert redan ett gäng som har hållit på länge och så kommer jag och är 15år och ska börja! detsutom är jag säkert sämre än dem, och jag dör om det är så!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Gör det! Gör det! Gör det! :-)

Ja, jag tror du fattar var jag står i frågan. Men du kanske vill ha en liten motivering också. Det första och viktigaste argumentet för att du ska ta steget och börja med friidrott är ju därför att du faktiskt VILL! Du tycker att det verkar skoj. Att du sedan ifrågasätter din förmåga är inget ovanligt. Det gör vi alla till och från. Men tänk såhär ... du har sprungit en mil (i ett svep?)! Det är ju jättebra! Du har ju uthållighet för att klara många grenar då! Nu vet inte jag vilken gren du speciellt skulle vilja prova på, men jag tycker att det låter som att du har goda förutsättningar. Sedan kommer det säkert att finnas tjejer som är duktigare till en början, det måste du nog räkna med. Men låt dig inte nedslås för det! Sedan är ju frågan hur långt du siktar? Vad är målet? Det är ju en ganska viktig fråga i sammanhanget. Har du för avsikt att bli bäst så kommer det ju krävas mycket träning. Men är du dedikerad, målmedveten och har viss talang så kan du nå långt ... även om du börjar senare än de flesta andra.

Kolla till exempel in videon som jag bifogar nedan där Lisa Nordén, silvertjejen i triathlon från OS i London, berättar hur hon som 16-17 åring började. Med en bakgrund inom ridsporten och en usel simteknik nådde hon ändå den yppersta världseliten. Så, det är aldrig försent.

http://triathlon.runnersworld.se/artiklar/lisa-norden-sa-borjade-det.htm

Lycka till!

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar