Frågor och svar om symtom - vad är det?

29 Aug 2012, 12:00 136
Annat, 0 år
Question


Hej! Vet inte riktigt vem av er alla jag ska fråga, men tror du är ganska rätt.

Haft ont i magen till och från i 8 års tid. Det förstör för drar mig jättemycket för att göra saker med kompisar och så som att dra till stan, göra olika aktiviteter eller bara åka någonstans. Får nästan alltid ont i magen då nämligen. När jag får ont måste jag sätta mig för då släpper det oftast efter ett tag och kan hålla sig borta resten av tiden jag är iväg.

Börjar fundera på om det kan vara psykiskt? För jag tänker rätt mycket. Men även om det är psykiskt måste det vara något som inte står rätt till med min mage?

Tjej, 18

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Usch, det där lät inte alls roligt. Jag förstår absolut att det där ställer till problem för dig i din vardag. Har du funderat på när det magonda kommer? Alltså, kommer det vid någon speciell tidpunkt? Kommer det när du ska göra någonting speciellt? Är det kanske så att du kan relatera det magonda till nervositet/stress av något slag? I så fall låter det ju onekligen som att det är psykiskt. Och nej, jag tror faktiskt inte att det behöver vara någonting fysiskt alls. Det kan det givetvis vara, men vår hjärna kan hitta på så mycket fuffens att den nog absolut kan skapa detta problem helt själv. Annars låter det ju onekligen som en form av magknip? Men det får man ju kanske inte så ofta ...

Jag vet inte vad mer jag ska säga. Men klart är att du inte ska behöva känna såhär. Så samtala med exempelvis skolsköterskan eller liknande om det här. Hon kan säkert hjälpa dig, och om inte annat kan hon hänvisa dig till någon som kan. Berätta det du berättade för mig.

Jag svarade på en liknande fråga för ett litet tag sedan. Kanske kan det svaret även hjälpa dig på traven? http://ungdomar.se/qa.php?qa_id=9007

Hoppas att det löser sig!

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar