Frågor och svar om allmänt

31 Aug 2012, 13:00 146
Tjej, 16 år
Question


Jag är 16 år och har missbrukat sedan jag var 13, det började med cigaretter och cannabis, sedan när jag var 15 provade jag även på tyngre droger som LSD, amfetamin, kokain och svampar. Jag röker nu cannabis varje dag samtidigt som jag även har börjat dricka allt oftare. Vad har ni för tips att bryta..? Jag mår sämre och sämre pga min livsstil men klarar inte av att ändra på mig pga ångest och andra sociala besvär. Jag känner inte för att åka in på något behandlingshem, har kompisar som har varit på sådana ställen och från vad dom berättar låter det som ett helvete, jag går redan på mini-maria men jag känner att jag behöver mer än samtal. Har ni något tipps till vart jag kan vända mig?

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Ja det är grymt bra att du känner dig redo att göra en förändring.
Det är när ens beteende börjar få konsekvenser som det är dags att ta itu med problemet!
Jag hör att du är skeptisk till behandlingshem.
Många av de som pratar illa om behandlingshem är de som misslyckats där. Det ska vi ha klart för oss.
Sen finns det ju självhjälpsgrupper. Jag vewt inte om du bor i Sthlm, men det finns olika möten där ens enda inträdes biljett är en ärlig önskan om att sluta använda.
Etersom du är ung skulle jag rekommendera dig att titta runt lite på NA Sveriges hemsida och kolla var och när mötena är. Det finns möten varje dag olika tider på lite olika platser. Lunchmötena på maria torget är populära och drar folk från olika åldrar. Jag har även hört bra saker från ungdomar som besökt "Thank god its friday" mötena.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar