Frågor och svar om allmänt

31 Aug 2012, 14:00 164
Annat, 0 år
Question


Hej! Sedan ett drygt halvår tillbaka har jag varit helt nykter från både alkohol och annat. I början var det tungt, men efterhand blev det lättare och lättare och jag kände för första gången på flera år att jag faktiskt mådde bra.

Så såg det ut fram till nyligen. Nu är jag inne i en av livets "vanliga" svackor, men med mitt tidigare sätt att hantera problem så känns det väldigt enkelt att gå tillbaka till mina gamla vanor. Det varken vill eller tror jag att jag kommer göra. Har ni något tips på vad jag kan göra för att dämpa suget?

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Och grattis till nykter tid.

Många vårdcentraler och beroendemottagningar (I Sthlm också Mini Maria) har ngt som kallas återfalls preventionskurser. Dessa brukar vara bra och omtyckta.
Jag har även hört att många uppskattat en kurs som heter "Prime for life" Dom kör den bl.a. på behandlingshemmet Jälla (Nämndemansgården) i Uppsala.

Ett annat tips som jag alltid vill lyfta fram är NA eller AA möten.
Alltid öppet, kostar inget, alla vet hjur det är. Oslagbart.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar