Frågor och svar om tobak

31 Aug 2012, 14:00 311
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag är en 16 årig tjej som har rökt cigaretter av och an sen jag fyllde 14 år. Jag röker inte ett visst antal cigaretter varje dag, mest när jag mår dåligt och är stressad eller bara känner för att röka. Alltså ungefär 6-7 cigg per vecka. När jag fick reda på att jag har en godartad tumör i min sköldkörtel för 1 månad sedan slutade jag röka helt. Mina föräldrar vet inte att jag har rökt och inte min doktor heller. Men nu när jag har fått reda på att jag har en tumör och jag har precis börjat gymnasiet (trivs inte där alls) så har det blivit för mycket för mig. Jag vill bara ta ett helt ciggpaket och röka så mycket som möjligt men det går inte för att jag har en jävla tumör!! Därför tänkte jag fråga vad det är jag kan göra för att ta bort mitt konstanta sug på att ta en cigg? det är jätte jobbigt..

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Jag förstår hur du känner dig. Förtvivlad!

Då är ju ciggen alltid en tröst och just den trösten får du ju inte ta nu!

Kan du försöka hitta en annan tröst tror du? Något att ersätta cigaretterna med. Man kan också försöka hitta alternativa beteenden varje gång cigg suget sätter in. Man kan försöka störa ut det genom att hitta andra aktiviteter.

Några tips:

Ringa en kompis
Äta godis
Äta frukt (even better 4 you)
Ut och springa
Borsta tänderna
Spela playstation

Ja.
De där sakerna har andra berättat att de gjort.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar