Frågor och svar om kompisrelationer

17 Sep 2012, 10:00 154
Tjej, 16 år
Question


Jag må vara otacksam och löjlig för många när jag skriver detta. Jag kan börja med och säga att jag inte direkt är mobbad men jag känner mig jävligt ensam. Mina vänner har flera andra vänner än mig och ibland känns det som att vi umgås bara för att vi känt varan länge. De har dessutom pojkvänner allihopa , och då är de självklart ofta upptagna. Då finns det inte mycket för mig som är singel och göra. Själv har jag aldrig haft något seriöst förhållande.Min familj är också rätt upptagna med allt annat. För mig känns det som att människor hör av sig när det inte finns något annat att göra för de vet att jag aldrig har något att vara upptagen med. Har ingen hobby heller,har testat litte dans och så men jag kände mig ful och fet framför speglarna så der var ingen höjdare. Började nyligen på gymnasiet och hade förväntningar om att lära känna nytt folk och ändra på att göra samma sak varje helg (supa sig full)men det känns som om alla underviker mig. Man kanske ska bara ge det litte tid ,jag vet inte ? Jag kanske överreagerar men jag hade velat att mitt liv ska se helt annorlunda ut. Ska jag bara bita ihop eller finns det några tips? Och snälla kom inte med barnen i afrika jag vet att de har det värre.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Att du känner dig ensam ska man absolut ta på allvar för du har rätt till att känna dig trygg och nöjd med ditt liv. Du är inte ensam om att känna sådär. För det första ska man aldrig jämföra sig med andra med tex antalet vänner som dom har. Det är inte antalet som gör det, utan det viktiga är att man hittar rätt personer som man passar med både med personkemi, personlighet och andra saker. En del tar det lång tid att just hitta den matchningen och för andra går det snabbt. Man ska aldrig ge upp kampen om att hitta den rätta.

Min första tanke är att du borde testa olika aktiviteter som man träffar nytt folk på. Kanske gillar du att måla/rita, skriva, bowla, rida osv. Det är svårt att veta vad man gillar om man inte har testat alla saker innan. Tanken är alltså att börja i en förening eller klubb där man träffar människor i din ålder. Sen tycker jag du även ska testa med att fråga någon om de vill hitta på något, ta en fika eller promenad kanske. Du berättar inte här om du gjort det eller om du går och väntar på att andra ska fråga dig. För tanken med en vänskap är ju att både ska ta initiativ lite då och då om att hitta på saker, det ska ju inte bara komma ifrån samma person varje gång.

Du berättar om att du ogillar ditt utseende och har därför dålig självkänsla och detta kan vara en av alla de orsaker också. Det kan tydligt synas på en del personer om man har dålig självkänsla och grunden då är att jobba med det problemet först. Eftersom många tyvärr drar sig undan ifrån dom som känner sig osäkra eller har dålig självkänsla. Du kan tex läsa böcker av Mia Törnblom som tipsar på bra sätt hur man kan förbättra självkänslan eller så kan du ta kontakt med någon samtalsterapeut eller skolkuratorn.

Att supa sig full varje helg tycker jag absolut inte du ska göra, det är inte alkoholen som gör det, utan det är sällskapet. Umgås man med rätt personer som accepterar att man inte dricker så mycket så är det inga större problem med det.

Jag tycker även du ska se internet som en möjlighet att lära känna nytt folk på. Bli medlem på olika sajter och forum och diskutera saker som du gillar eller brinner för, på så sätt kan man även hitta nya kontakter och till slut börja umgås med.

Det är synd att du känner att du ligger sist i prioritering kring dom kontakter du har och då kan det kanske vara vettigt att fundera på om man ska rensa i sina kontakter och börja om helt på nytt. Vänner ska få en att må bra, inte förvärra situationerna och att göra en stor rensning kan då vara en väg in i att må bättre. Fortsätter detta problem med din ensamhet under längre tid kan du alltid anmäla om att du vill ha en kontaktperson via soc. Denna kontaktperson är som en vuxen kompis som ska få dig att hitta dom där aktiviteterna du inte testat och på så sätt få mer kontakter.

Se gymnasiet som en möjlighet att hitta nytt folk och kämpa på, det kommer löna sig framöver!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar