Frågor och svar om anorexia nervosa

19 Sep 2012, 17:00 575
Annat, 0 år
Question


Hej
Jag klarar inte av all press, jag tog nyligen examen från universitet och har flyttat tillbaka till staden jag växte upp och har fått ett tillfälligt jobb. Jag är rädd för att misslyckas och känner mig värdelös hela tiden. Jag har anorexi och nu skär jag mig, fick åka till vårdcentralen och sy för ett par dagar sen. Min läkare där frågade om jag gjorde det för att jag ville dö. Jag vill inte dö men jag orkar inte heller leva. Jag vet att jag är sjuk just nu, jag har tappat mycket i vikt och det börjar märkas. Jag vill ha hjälp men jag vågar inte söka den. Försökte få en behandling tidigare men det fanns alltid en orsak till att jag inte fick den, jag var för sjuk, för frisk, för gammal, det fanns alltid något som var fel istället blev jag inlagd och där lärde jag att skära mig. Jag vill ha hjälp men skulle inte klara av att bli nekad igen. Jag är rädd för att bli inlagd och tvångsmatad. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag måste prestera på topp annars kan jag inte få förlängd på jobbet samtidigt som jag börjar ångra mitt yrkesval. Alla förväntar sig att jag ska bli en framstående jurist. Jag är bara rädd för att jag inte ska klara av det. Jag vet att jag är förvirrad just nu. Jag vill prata med min läkare om det här men jag vet inte om jag kan. Vill inte offra tid från jobbet för en ev. behandling. Vet inte heller om jag vill ha hjälp det känns som om det bästa vore om jag svalt ihjäl. Känns som om jag sviker alla ändå.
Ursäkta om det blev rörigt men vad ska jag göra?

Svar
Nätvandrarna
Fryshuset

Hej,

Tack för ditt modiga och öppna mail!

Även om det känns så, så är du inte ensam om att känna att du inte vill dö, men ändå inte orkar leva. Det är svårt när ångesten blir så stark att man tar till svält och självskador för att stå ut.

Jag förstår att det är svårt att försöka be om hjälp en gång till, efter att du har blivit nekad. Jag vill ändå verkligen understryka att du har rätt till hjälp, och du har rätt att få må bra. Det viktiga är inte vad andra förväntar sig, utan vad just du vill. Det är ditt liv, som bara du ska leva och må bra i.

När man mår som du gör just nu så är det viktigt att få hjälp. Även om det känns som slöseri med tid att gå i behandling, så kan det ta ännu mer tid ifrån dig om du väntar ännu längre.

Om du vill så kan du maila mig, så ska jag försöka hjälpa dig att hitta ett bra ställe där du kan få hjälp.

Min mail är [email protected]

Ta hand om dig!

/Helena, Fryshusets nätvandrare

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar