Frågor och svar om praktiska problem

21 Sep 2012, 00:00 389
Kille, 17 år
Question


Jag vill ta bort några födelsemärken (prickar) eftersom det stör mitt privatliv. Men nu är frågan, kan jag gå till nån sjukhus o be dem ta bort prickarna utan mina föräldrar?

Svar

Hejsan K17!
Jag tror att detta är rätt svar på din fråga.
Eftersom du är under 18 år är det dina föräldrar som beslutar om det som rör dig. Dina föräldrar bestämmer med andra ord om du ska få ta bort dina födelsemärken och du kan förmodligen inte göra detta utan att de kontaktas. Vad jag vet är personalen på en vårdcentral eller ett sjukhus skyldig att kontakta dina vårdnadshavare (föräldrar). Detta gäller såvida det inte finns särskilda skäl för att inte kontakta vårdnadshavarna. Sjukvården kan bedöma att en person under 18 år kan besluta själv i vissa fall till exempel kan en 17-årig tjej få ett recept på p-piller utan föräldrarnas vetskap.
Hör av dig om du undrar över svaret! Mejla mig på [email protected]
Kram Carolina

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar