Frågor och svar om cannabis

21 Sep 2012, 10:00 428
Kille, 15 år
Question


varför röker ungdomar hash? är det liksom nya modet eller? tycker ungdomar att man är cool om man röker på..... vill verkligen ha svar på frågan för dom flesta av mina kompisar har börjat röka på nu i 9:an...

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Ja tyvärr verkar det öka enligt gatulangningsgruppen på Polisen.

Det finns ju ett seglivat rykte om haschets (THC) ofarlighet.
Ofta ställs också alkoholen emot THC och man skulle kanske med statistik kunna härleda fler brott, olyckor, våldtäkter som är alkoholrelaterade än THC.(om vi då bortser från att själva handhavandet av hasch är kriminellt)

Det är i bästa fall en förenkling som visar samhällets oförmåga eller ovilja till att se alkoholkonsumtionens pris för samhället. 66 miljarder per år enligt Gerhard Larssons missbruksutredning från förra året.

Oftast är det ju inte det de som röker på vill få sagt. Att alkohol är farligt. De vill inte höja åldersgränserna på bolaget, sänka öppettiderna på krogen etc.
Nej många röker ju både hasch och dricker alkohol. De vill påskina att lagstiftningen mot hasch är löjlig.

För personer som arbetat med inbitna haschrökare kliniskt blir detta provocerande.

Det finns få nya studier om hasch men det finns gamla som ofta hasch lobbyn refererar till på flashback men de är gjorda på 70 och 80 talet då den verksamma substansen i THC var mycket lägre än idag. Haschet blir starkare och starkare.

Jag har personligen mött ett stort antal personer under min tid på Maria mottagningarna som fått en s.k hasch psykos vilket måste vara bland det värsta man kan vara med om.
Risken att utveckla Schizofreni ökar markant hos haschrökare än genomsnittspopulationen.

Som vanligt får man de bästa svaren av barnen. När barn till haschrökare berättar om sin haschande förälder och jämför det med när denne slutat eller med den nyktra/rena föräldern är svaren klockrena.
De föredrar en förälder som är tillgänglig, empatisk, vaken (!), genuin, närvarande m.m.

Jag säger som Ray Charles
"If you dont want you dont have to"

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar