Frågor och svar om p-piller

16 May 2002, 15:58 159
Annat, 0 år
Question


Varför är p-piller inte receptfria? Behöver man ta en massa tester för att få ut p-piller lr??

Svar

P-piller är receptbelagda av den enkla anledningen att det är ett läkemedel som kan vara förenat med allvarliga biverkningar.

För att få p-piller gör man en gynundersökning. Du ska vara fysiskt utvecklad. Man undersöker även att att din blodcirkulation och ditt blodtryck är inom referensområdet för det normala. Du får inte ha haft blodproppar eller ha starka familjära anlag till proppar. Det får inte heller finnas några tveksamheter på bröstpåverkan, så det måste du eller en barnmorska undersöka.

Dessutom är det bra att se till att man är inte gravid när man använder p-piller. Det kan enkelt kollas genom ett urinprov.

När ovanstående är gjört och allt verkar normalt hos dig då är det inget hinder för att få ut p-piller för en stund framöver.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar