Frågor och svar om självförtroende

25 Sep 2012, 12:00 185
Annat, 0 år
Question


Jag tycker det mesta med den muntliga saken är jobbig, att ställa sig där framme och pratar när jag har massor med ögon på mig. brukar bli att jag stammar eller säger fel.
Finns det nått tips för att förättra den?

Det med gymnasieval, jag har ingen aning om vilket jag ska gå, men är intresserad av vård och omsorg. Och byten, man måste alltid ha så höga betyg, massa A:n osv. Jag har massa C, och några E:n. Och man måste vara muntlig för att höja sig.

Tack!

Svar

Hej igen,

Nu är jag inte så insatt i det betygsystem som du har, men är det ett genomsnitt som man räknar ut som man sedan söker på?

När det gäller den muntliga delen, så är det många som upplever det jobbigt. Oftast vänjer man sig vid att hålla tal om man gör det ofta. Man blir bättre på att prata inför folk, men också att det inte blir en sådan stor grej när man gör det regelbundet. Kanske finns det någon aktivitet utanför skolan som har med detta att göra som du kan engagera dig i? Det kanske är lättare att prata inför andra än just dina klasskompisar.

Att öva mycket på det man ska hålla föredrag om gör det också mindre nervöst.

Jag tror att det är att kasta sig ut och öva och öva, då blir det förmodligen lättare med tiden!

Lycka till!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar