Frågor och svar om Ätstörningar

27 Sep 2012, 17:00 263
Annat, 0 år
Question


Hjälp! Min bästa vän har fultankar, vad ska jag göra?

Min bästa vän har fultankar. Hon hade ätstörningar för några år sedan, vi har känt varandra mindre än två år. Proffshjälpen gjorde att ”tjock-tankarna” försvann men utvecklades till att hon tycker att hon är ful istället. Det får henne att må jätte dåligt och hon avstår från att göra saker för att hon tycker att hon inte är värd det. Vi pratar jätte mycket om allting och ingenting. Ibland efter vi har träffats så skickar hon sms där hon säger ”Måste bara säga förlåt att jag är så ful, fattar inte varför du är med mig, jag är äcklig och du behöver inte vara med mig för att du tycker synd om mig så ny säger jag upp vår vänskap.” Dessa sårar mig jätte mycket men jag klandrar henne inte. Jag har försökt intala henne flera gånger att hon är underbar och jätte fin, men jag vet att jag kommer aldrig kunna ändra hennes beteende själv och det gör ont. Har sagt att hon borde skaffa hjälp igen, kanske prata med ett proffs. Hon tycker det typ inte är värt att leva när man är så ful för att ingen gillar en då och att hon är så ful och äcklig att ingen vill lära känna henne. Hon tror att alla möjligheter minskar för att man inte är perfekt. Det är jobbigt att försöka stötta någon när man mår skit själv och inte har något självförtroende. Känner att jag själv måste vara stark. Peppar henne varje dag och ger henne lagom med komplimanger, och jag ser framsteg men det är ändå långt kvar men vet inte vad jag ska göra mer än det jag gör. Sämst på att förklara situationen och mina känslor men jag behöver henne precis lika mycket som hon behöver mig. Utan henne skulle jag inte palla en vecka i skolan. Önskar att jag kunde få henne att älska sig själv.

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Jag tycker att ni är inne på helt rätt spår när ni diskuterat om hon ska söka hjälp igen. Det ska hon Absolut göra,inget snack om saken. Peppa henne på att ta hjälp så att hon får må bättre.
Jag hör att du inte heller mår bra, kanske ska ni båda två ta tag i saker i era liv och söka hjälp båda två? Det är inte meningen att varken du eller hon ska gå runt och känna att livet är skit och tampas med låg självkänsla. Hjälp finns ju där, varför inte testa?

Stor varm styrkekram till er båda!

Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar