Frågor och svar om välja yrke och studier

28 Sep 2012, 21:00 138
Tjej, 15 år
Question


Hej jag är femton och går i nian. Jag bor i en förort och trivs inte alls i min skola, ingen i min skola tar skolan på allvar så kan nte prata med någon om de jag vill. Men sågär är de, jag börjar gymnasiet nästa år och jag har ingen anning whatsoever vilken linje jag vill gå på! De enda jag vet är att jag älskar dans och kan hålla på hur länge som helst, och jag är rätt hyfsat oxå. Men jag tänker om jag börjar på estetiska så kanske det inte öppnar så många dörrar som ett annat linje som t.ex natur och sånt. Meen jag vill inte bli doktor eller advokat eller något sånt, min dröm är att dansa och lära ut dans utomlands! Så min fråg egentligen är vad du/ni tycker att jag kan göra? Gillar dans, men är rädd för att inte ha så mycket att välja på när jag tar studenten...

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!
Först, vad roligt att du tycker om att lära dig saker, att du tar skolan på allvar och att du har ett passionerat intresse - dans. Det är inte alla som har ett intresse som de brinner för lika mycket som du gör. Jag antar att dansen gör dig glad, det låter så iallafall.

Frågan är, om jag förstår dig rätt, om du ska ha dansen mer som ett intresse vid sidan av skolan, och välja något program som är brett (typ natur), eller om du ska gå ett program där du även får dansa på skoltid (estetiska programmet). Det är svårt att råda, men en viktig sak är att du trivs i skolan och tycker om att gå dit varje dag. Det estetiska programmet har ju grundläggande högskolebehörighet vilket är bra, men vissa kurser och program på högskolan/universitetet kräver särskild behörighet, men det kan man få även på estetiska programmet om man planerar studierna väl och lägger till kurser.

Först tycker jag att du ska vända dig till din skolas studievägledare, hon/han kan allt om detta. Skriv en lista innan med ALLA dina frågor. Sen, besök många gymnasieskolor när de har öppet hus. Jag vet att tex två bra skolor med dans är Fryshusets gymnasium och Kulturama.

Och du, håll ut nu i åk 9,snart börjar du gymnasiet och allt blir bättre! Stort lycka till, jag är övertygad om att det kommer att gå bra för dig!
/Jenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar