Frågor och svar om musik

30 Sep 2012, 02:00 165
Annat, 0 år
Question


Jag går första året på gymnasiet och trivs bra. Men jag har ett otroligt stressigt liv. Vart ska jag börja..
Jag går i skolan till 16.00 nästan varje dag i veckan och över det så spelar jag basket på division2 nivå. Det vill säga tre träningar i veckan + oftast två matcher per helg. Dessutom har jag ju mycket plugg! Dessutom så ska jag ha tid att jobba, träffa kompisar och min far som bor i 3 timmar bort med kommunaltrafik. Jag träffar honom max en gång per månad. Eftersom vi har bortamatcher runt om i Sverige.

Jag skulle säga att en vanlig dag för mig består av skolan, plugg och sen träning. 3/5 skoldagar. Dessutom är jag barnvakt en dag i veckan för det är det jag hinner just nu. Men jag skulle vilja jobba mer. Jag vill tjäna mina egna pengar och inte behöva be om pengar av min mor, för jag är så pass gammal så jag ska kunna tjäna mina egna pengar.

Jag tycker själv det är jobbigt just nu. Det är all baskettid som är jobbig, men det är fortfarande kul. Jag har spelat basket i ca tre år och det är roligt, men jag tycker att det är för mycket just nu.

Men problemet är också att jag älskar att träna. Det är min passion. Jag har alltid varit den där människan som är inom och runt sporten jämt.

Så min fråga till er är egentligen: Är det värt att sluta på basket för att få tid till mer kompisar, gymma själv, träffa min pappa och jobba? Snälla hjälp mig!

Svar
Kenny Johansson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej Emelie!

Du verkar ha en fullspäckad fritid med intresse som är bra på ett sätt! Du har ju precis börjat gymnasiet och det kan vara ett tufft steg. Det blir ofta mer att göra i skolan, mer läxor och prov.
Du spelar basket och i en hög division dessutom. Det tycker jag inte du ska sluta med om du tycker et är kul och det gör dig glad!

Däremot kommer prioriteringar in mycket när det finns mycket att göra och något kanske måste väljas bort för att allt ska fungera.
Om du exempelvis har viktiga saker i skolan du måste hinna med att göra så kanske man måste avstå en träning. Det är något som du kanske skulle prata med din tränare om. Informera han/henne om att du har mycket att göra för tillfället och kanske inte kan komma på alla träningar i veckan. Sluta inte göra saker som gör dig lycklig, som basket. Men det är viktigt att kunna säga nej. När det inte finns tid för dig att hinna med. Jag tror din tränare kommer förstå detta. Som ungdomsledare är man ofta van vid sådant.

Du säger att det är baskettiden som är jobbig. Så fundera på hur du skulle kunna skära ner på den för en tid. Bara prova träna två istället för tre gånger i veckan och se hur det skulle fungera. Det är bara ett exempel på hur du skulle kunna göra. Prova dig fram och se vad som känns bäst. Du ska inte stressa så du mår dåligt av det och kom ihåg att du inte behöver ge upp basket helt. Och säg nej när det inte finns möjlighet för dig.

Du säger att du vill tjäna dina egna pengar. Det är väldigt flitigt av dig att tjäna extra. Det är kul att ha lite extra pengar om man vill köpa sig något fint! Men jag informera dig om att du inte är skyldig att försörja dig själv vid 16 år. Men extra pengar är jättekul att ha eller spara!

Hoppas mitt svar kan hjälpa dig lite, eller fått några idéer av det. Hör gärna av dig om du har fler frågor eller om jag varit otydlig på något sätt!

Ha det gott och lycka till!
Kenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar