Frågor och svar om Ångest

3 Oct 2012, 11:00 476
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag heter R och är 19 år gammal. Det är så att i Juli 2012 så var jag på en längre resa till Peru. Där drack jag mycket läsk och tog mycket medeciner. Vet ej om mitt problem har med det att göra, men jag har haft konstant hjärtklappning sedan jag kom hem den 1 Augusti 2012. Jag har pratat med läkare om det men de hittar inget fel på hjärtat. Däfrör vill jag vända mig till er psykologer istället.

HJärtklappningen har varit ganska mycket upp och ner sedan 1 Aug, men den är oftast väldigt stark, alltså hård. Jag kan inte sova på vänster sida för att det bultar så hårt. Ibland bultar det snabbare, men mest är det bara hårda slag, något som känns i hela kroppen och sängen när jag ska sova. Jag misstänker en salig blanding av allt möjligt, eftersom jag belv lite sjuk, men jag gjorde ert test och det ser ut som jag kan ha panikångest syndrom. Vad säger ni? Låter det bekant med följande symptom:

-Hjärtklappning, hård ibland snabb puls, tryck över bröstet, tung andad, hyperventilering (delvis pga min astma, nej jag röker inte), och när jag gäspar ibland så kommer det bara inte in någon luft, utan jag gäspar 100 tals gånger, och tillslut går det. Försöker ta det lugnt, sova mycket och äta bra. Konditionen är väl sådär.

Ovanstående symptom har jag altlså ENBART NU; när jag har denna knasiga symptom, jag har ALDRIG känt annat än astma besvär, men absolut inte såhär konstant hela tiden, och oftast har det hjälp med medecin (något som jag iten vågar ta nu när varken jag eller läkare vet vad det är).

Vågar jag motionera OM det är panikångest och vad ska jag göra åt det om jag har det?

Snälla hjälp! Blir mer orolig när jag inte vet vad det är! Mvh

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej R!

Det låter onekligen som panikångest du drabbats av. Det enda som du inte beskriver så tydligt är att ångesten kommer/förvärras attackvis för att sedan minska, den sitter alltså inte i LIKA jobbig hela tiden..... Har man kollat ditt hjärta med EKG osv och läkarna säger att det inte är något att oroa sig över, kan man nog säga att vi vet vad din hjärtklappning beror på. Som tur är går ju panikångest att behandla. Ta kontakt med din närmaste psykiatriska öppenvårdsmottagning och diskutera med dem där vilka alternativ som står till buds, såväl terapi som medicinering kan vara till god hjälp. Det är inte farligt att träna. Och ja, ibland kan astmamedicinen i sig ge lite mer hjärtklappning men man måste ju kunna andas också.....

Lycka till!

Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar