Frågor och svar om mod

8 Oct 2012, 21:00 240
Tjej, 15 år
Question


Hej, jag kommer ifrån en muslimsk familj. Mina föräldrar pch mina syskon är ganska troende men inte sådär överdrivet. Jag personligen kännner ingen kontakt med religionen islam! Kan inte berätta det för familjen för 1) dom skulle inte tro mig och 2) det är inte så att dom skulle tillåta mig att "byta" religion. Men jag tror på Gud. Jag har gjort en hel grejer på mina 15 år som en muslim verkligen inte ska göra. För en riktig musilm skulle ångrat det och varit jätte rädd för Gud just nu, men det är jag inte! Hjälp, vad ska jag göra?

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej D!

Det var en svår fråga för mig att svara på! Jag vet faktiskt inte så jättemycket om islam, men jag har förstått att muslimer och kristna faktiskt tror på samma Gud (det är bara lite frågor om Muhammed och Jesus som skiljer oss åt).

Och Gud är stor, allsmäktig,god och kärleksfull.
Jag tror inte han egentligen vill att vi skall vara rädda för honom.....utan lita på honom och på att han vill oss väl. Även om vi gjort dumma grejor som man kanske egentligen borde ångra.

Egentligen skulle jag helst vilja att du pratade med en imam om det här, han vet bättre om hur den muslimska tron ser ut. Och det är inte alls säkert att din föreställning att du skulle behöva vara jätterädd stämmer. Ibland får folk en hel del om bakfoten, också när det gäller religion.
Kanske du inte alls skulle behöva "byta" religion, skulle kunna känna dig hemma också inom islam när du fått lära dig lite mer.Vad du sedan faktiskt tror på kan ingen annan än du själv bestämma.

Men visst är det så att man som 15-åring inte får bestämma helt själv vilket religiöst samfund man skall tillhöra, men vid 18 års ålder har man laglig rätt till det. Då kan man "byta" ,eller konvertera som det också heter, om man skulle vilja det, men det innebär ju också ofta att människor i ens omgivning som familjen och släkten, inte förstår utan tycker det är både konstigt och fel. Och det kanske inte är värt att ta alla de diskussioner och allt bråk som skulle kunna uppstå. Eller så är det det....

Det är faktiskt bara du själv som kan bestämma hur viktigt det är för dig vilken religion du formellt tillhör.

Men kom ihåg att i ditt hjärta är det bara du och Gud som faktiskt vet vad du tror, det är er hemlighet och så kan det få vara om du känner dig mer bekväm med det.

Lycka till.

Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar