Frågor och svar om jämlikhet

10 Oct 2012, 11:00 215
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag går i en klass som verkligen är jätte, jättebra. Förutom på en punkt.
I vår klass används blatte, bög, flata, jude etc som förolämpning av några få personer. Jag är så j***a trött på detta, inte för att jag själv är något av detta, utan för att jag anser att det är extremt diskriminerande. Jag anser mig själv som extremt orasistisk, och är därför trött på detta. Lärarna bryr sig inte, eller snarare, vågar inte säga ifrån.
Snälla, hur ska jag få dem att sluta?

Svar
Sara Ek
Sociolog, Addgender

Hej!

Jag förstår problemet, och jag vill börja med att säga att du inte är ensam om att känna så här!
Jag får in en hel del frågor som handlar om liknande saker och jag vet hur maktlös man kan känna sig i de här situationerna. Sen är det så att det är lärarna som är ansvariga för att den här formen av trakasserier (som är en slags diskriminering, precis som du skriver) inte förekommer. Skolan måste arbeta med att motarbeta och förebygga diskriminering och trakasserier. Säkert har din skola en ”Likabehandlingsplan” och där borde just de här sakerna stå. Jag tycker inte att du ska ta på dig för mycket av ansvaret för vad dina klasskompisar säger och hur de uttrycker sig. Att själv inte göra det utan föregå med gott exempel är gott nog. Känner du att du vågar och kan så är det så klart bra om du säger ifrån när du hör någon kalla någon annan för något kränkande. Du skriver att lärarna inte bryr sig, eller inte vågar göra något. Kan det vara så att lärarna inte förstår allvaret?
Om jag var du skulle jag försöka prata med någon mer på skolan, exempelvis en kurator. Om du berättar att det här problemet finns på skolan borde kuratorn förstå att eleverna inte mår bra av situationen och agerar. Förklara att det har pågått länge men att lärarna inte gör något för att förbättra situationen. Har du provat att prata med dina föräldrar? Kanske kan de hjälpa till med att kontakta lärarna så att de förstår allvaret i situationen.

Jag hoppas att det blir bättre snart!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar