Frågor och svar om bröst

11 Oct 2012, 16:00 736
Annat, 0 år
Question


hej! jag är en tjej som snart fyller 14, jag går i åttonde klass och är ganska kort.
Alla tjejer i min klass har normala och stora bröst, och inte särskillt kort växta. Men jag har knappt några bröst och är väldigt kort, jag har inte heller fått min mens. Jag undrar om det finns något som får kroppen att växa snabbare, undrar även vad som hjälper bra mot finnar. tack

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!
http://www.umo.se är en väldigt bra hemsida där det går att läsa bland annat om kroppen, relationer och annat som man man kan få hjälp och stöd med på en ungdomsmottagning. Jag gick in där och letade efter information utifrån din fråga och jag kopierade en del av informationen; "Att brösten börjar växa är något av det första som händer när man kommer in i puberteten. Det man först brukar känna är små hårda knölar runt bröstvårtorna. Det är körtlarna i brösten som utvecklas. Det händer någon gång mellan att man är 8 och 13 år. Oftast börjar det ungefär två år innan man får mens.
Brösten kan fortsätta att utvecklas fram till att man är i 20-årsåldern. När brösten växer kan de kännas ömma och en del tycker att det gör ont eller kliar."
"Hur stora bröst man har hänger ofta ihop med hur man ser ut i övrigt. Eftersom brösten till stor del består av fett har den som är smal eller tränar hårt ofta små bröst medan den som är kraftigare brukar ha större bröst. Men hur stora bröst man har kan också bero på ärvda anlag som inte har att göra med hur mycket fett man har på kroppen."
Angående mens hittade jag bland annat denna information; "I vilken ålder man får mens är olika. Det beror på att alla kommer in i puberteten olika. Om man kommer in i tidigt eller sent i puberteten är ingenting man kan styra över. De flesta brukar få mens någon gång i 12-13-årsåldern. Men man kan få den redan när man är nio eller först när man är 16 år utan att det är något som är fel. Har man inte fått sin första mens när man är 16-17 år ska man gå till en läkare."
På samma hemsida kan du även läsa om vad som orsakar finnar och hur man kan bli av med finnarna. Vill man dölja sitt besök på umo.se finns där information om hur man gör det.

Ta hand om dig!
Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar