Frågor och svar om lärare

15 Oct 2012, 12:00 314
Tjej, 15 år
Question


vilken linje ska man välja om man vill bli lågstadie lärare, hur länge ska man plugga för det och hur många poäng ska man ha för att komma in i den linjen?

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!
Jag gick in på http://www.studera.nu och sökte bland utbildningar. Där kan man klicka på Grundlärare, så får man upp alla lärarutbildningar på de olika universiteten i Sverige. Som jag förstår det utifrån den listan är utbildningen till grundskolelärare 4 år. När det gäller hur många poäng man behöver för att komma in på ett högskoleprogram så beror det på hur många som söker till utbildningen och detta skiljer sig åt de olika universiteten och utbildningarna emellan. Det skiljer sig också åt från termin till termin.
Beroende på var och på vilket eller vilka universitet man är intresserad av att studera på, kan man söka information om vad som gäller på just dessa utbildningar, till exempel vilka ämnen man behöver ha betyg i från gymnasiet.

När det gäller vilket gymnasieprogram som är bra att välja om man efter gymnasiet vill studera till lågstadielärare så tror jag att de flesta gymnasieprogram går bra att välja, så länge man får grundläggande behörighet och att man kan läsa just de ämnen som lärarutbildningen "kräver" att man ska ha läst innan man börjar lärarutbildningen.
Vill du ha mer information och hjälp angående detta kan det vara en bra idé att be en studievägledare om hjälp.

Lycka till!
Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar