Frågor och svar om regler och moral

15 Oct 2012, 12:00 182
Tjej, 11 år
Question


vad är en foster familj ? fatar inte vad det är

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej,
om man som barn eller ungdom har det riktigt jobbigt hemma kan man få hjälp med att få någon annanstans att bo. Det allra vanligaste är att man då får bo i ett familjehem, som ibland kallas fosterhem eller fosterfamilj.
Om ett barn eller en ungdom har det väldigt jobbigt hemma kan man vända sig till socialtjänsten. När socialtjänsten får reda på det så är de enligt lag skyldiga att göra en så kallad utredning. En utredning handlar om att socialtjänsten pratar med barnet/den unge och hans/hennes familj för att se om och hur de kan hjälpa till. Om man till exempel är hotad av sin familj eller har utsatts för övergrepp så ser socialtjänsten först och främst till att man hamnar i säkerhet, innan de kontaktar familjen.

Om man tillsammans med socialtjänsten kommer fram till att det inte går att bo hemma så hjälper de till att hitta ett tryggt boende.

Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar