Frågor och svar om p-piller

18 Oct 2012, 11:00 249
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag står inför ett dilemma som jag behöver klartecken för.
Jag började för snart ett år sedan använda Neovletta 28 som preventivmedel för mig och min dåvaranade pojkvän. Dem har fungerat bra och det har varit så skönt att ha koll på mensen och kunnat skjuta upp den om nödvändigt. För en tid sen gjorde jag och mitt ex slut, men jag har fortsatt använda p-pillerna ändå. Ska jag sluta med dem eller kan jag fortsätta med dem trots att jag inte har regelbundet sex just nu? Jag är på gång med en kille just nu och vet inte om och när vi kommer börja ha sex. Finns det någon medicinsk frågeställning till detta? Jag vill fortsätta om det nu inte finns någon anledning att sluta om det skulle vara negativt för kroppen. Hur ska jag göra?

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!
Det går bra att fortsätta med p-pillren oavsett om du har sex regelbundet eller inte.
Men det är viktigt att tänka på att p-piller inte skyddar mot könssjukdomar, så i ett nytt förhållande eller vid tillfälliga sexuella förbindelser bör man alltid använda sig av ett preventivmedel som skyddar mot både graviditet och könssjukdomar. Är man i en relation är det viktigt att båda går och testar sig för könssjukdomar innan man eventuellt börjar att använda sig av enbart p-piller som preventivmedel.

Vill du läsa mer om exempelvis preventivmedel och könssjukdomar och hur de kan smitta kan jag rekommendera dig att besöka http://www.umo.se

Ta hand om dig!
Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar