Frågor och svar om självkänsla

18 Oct 2012, 18:00 162
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har precis gått ut 9:an och ska börja på gymnasiet. I min förra klass retade killarna en hela tiden och var riktigt elaka och vad man än sa eller gjorde var fel m.m. Jag sänkte mig nästan i flera ämnen för att jag inte vågade prata på lektionerna. Nu när jag har lämnat klassen är jag rädd för vad som ska hända med min nya klass. Jag är rädd för att vara mig själv för jag är rädd att de andra inte ska tycka om mig och inte vill vara min kompis. Jag säger knappt vad jag tycker längre, jag håller ofta med andra ör att jag inte vill säga något fel. Om jag någon gång skulle säga något annat vill de bara att jag ska förklara hur jag ser på saken och då kan jag aldrig förklara och de förstår inte och det slutar med att jag säger "Det var inget". Jag har andra problem också, med mitt utseende m.m. och jag vill verkligen förbättra mitt självförtroende så jag kan må bättre och bli gladare. En gång fick jag i uppgift att titta på mig själv i spegeln och säga saker som "jag är älskad", "jag är vacker" m.m. men det hjälpte inte ett piss. Kan du ge mig något tips så jag kan må bättre?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Varje människa har en rättighet till att vara den man är och se ut som man gör. Du ska vara stolt över att du har en personlighet som speglar att du är du. Jag tycker inte alls du ska hålla med alla andra, bara för att inte "sticka ut". Vad händer med våra egna åsikter och vår demokrati om vi inte vågar eller vill stå för det vi tycker/tänker? Vore inte världen ganska tråkig om vi alla hade exakt samma åsikter och tankar kring olika saker. Hur ska vi då kunna utveckla oss och se nya möjligheter i det hela?

Jag tycker du hade en bra övning med spegeln, det finns betydligt fler övningar. Du kan hitta fler i Mia Törnbloms böcker om självkänsla. Man kan skriva en lisa på sina positiva egenskaper och listan kan man sätta upp eller ha där man ser den varje dag. Du kan även skriva en lista på varje gång du lyckats med någon som du inte trodde du skulle fixa, tex klarade av ett prov i skolan som du kände var omöjligt att klara av. Ju längre listan blir, ju fler bevis får du för dig själv om att du faktiskt kan mer än du tror!

Utseendet är inte allt, personligheten är viktigare tänk på det!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar