Frågor och svar om kärleksrelationer

22 Oct 2012, 13:00 214
Tjej, 14 år
Question


Jag är 14 år och ska bli 15 om 5 månader. Jag gillar en kille som är 20 år alltså han är född 1992. Många av mina vänner säger att det är olagligt att man är ihop med en 92a när man inte har blivit 15. Är det sant? Om det är det... så vet jag inte om jag nånsin kommer hitta nån annan kille som är lika perfekt som han.

Svar
Kenny Johansson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Det är inte olagligt att vara tillsammans med någon som är 20 år om du själv är 14. Det som dina vänner kanske menar och har missuppfattat är byxmyndighet. Att det är olagligt som 20åring att ha sex med någon som är under 15år som du är. Man är byxmyndig i Sverige när man är 15 år.

Det är inte du som skulle göra något fel alltså. Men om ni skulle ha sex innan du är 15år så har din pojkvän brutit mot lagen eftersom han är vuxen och du inte är byxmyndig. Det är vad lagen säger. Vill du själv läsa så finns den här i kapitel 6: https://lagen.nu/1962:700

Men det är alltså inte olagligt för er att vara tillsammans!

Ha det bra
/Kenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar