Frågor och svar om första gången

22 Oct 2012, 14:00 903
Annat, 0 år
Question


Hej!
Har man tappat oskulden så fort man har stoppat in någonting där eller måste man ha riktigt samlag för att bli av med den?
Måste det blöda när man tappar oskulden? Hur vet man om man har mödomshinnan kvar eller ej?

Tjej, 15

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!
Ibland kan man höra att någon är oskuld, eller har blivit av med oskulden. Det som många menar att oskuld betyder är att man inte har haft sex med penisen i slidan, men det kan också vara att man inte har haft sex överhuvudtaget. Att ha sex första gången kan betyda en massa olika saker för olika personer. Men inget förändras i en tjejs kropp när hon har sex. Det som menas när man säger mödomshinna är egentligen den öppning där slidans yttre del övergår i den inre delen av slidan. Det finns alltså ingen hinna som täcker för slidan. Eftersom det inte är något som går sönder eller försvinner när en tjej har slidsex första gången - och eftersom alla är olika - går det inte att kontrollera om någon har haft sex. Eftersom det inte finns någon hinna finns det inte heller något som kan gå sönder när man har samlag. Däremot kan en del tjejer blöda när de har slidsamlag första gången, men det vanligaste är att man inte blöder. För dem som blöder kan det bero på att kanten på slidöppningen är stram. Men det är vanligare att man blöder av någon annan anledning, som att man är spänd eller inte tillräckligt upphetsad.

Vill du läsa mer om till exempel sex första gången eller hur kroppen fungerar kan jag rekommendera dig att gå in på http://www.umo.se eller http://www.tjejjouren.se

Ta hand om dig!
Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar