Frågor och svar om graviditetstest

22 Oct 2012, 15:00 574
Annat, 0 år
Question


Jätte orolig!

Hej jag är en tjej på 15 år och jag har ett litet problem!
Jag och min kille hade sex den dagen min mens skulle sluta.Vi använde preventivmedel (kondom) men när han skulle sätta på kondomen från början så satte han den åt fel håll men senare så vände vi på den så den blev åt rätt håll. Nu är jag jätte nojig att det kan ha varit sperma och att jag har blivit gravid!
Mina bröst har varit lite ömma hela veckan men det kanske bara är inbillning?

*Kan man bli gravid sista dagen på mens?

*Kan det vara så att det var sperma på penisen när han satte på kondomen åt fel håll?

* Var 1 vecka sedan detta hände, så om man tar ett akut p-piller så har väl det ingen effekt?

Tacksam för svar!

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!
När man har mens är det ovanligt att man blir gravid, särskilt de första dagarna. Men eftersom spermier kan leva upp till en vecka i livmodern eller i äggledaren så kan man inte vara helt säker. Det är möjligt att man hinner få ägglossning igen inom den tiden, särskilt om man har en kortare menscykel. När det gäller din fråga om det kan vara så att det kan ha varit sperma på penisen som kan ha "följt med" när ni sedan vände på kondomen så är det så att det kan komma spermier redan innan killen får utlösning, i den så kallade försatsen. Det kan vara en bra idé att göra ett graviditetstest. Detta kan du göra på en ungdomsmottagning, mödravårdscentral (MVC) eller en vårdcentral. Det finns även graviditetstest att köpa på apotek, i många mataffärer eller på internet och då kan du göra testet hemma.
Det går att göra graviditetstestet redan samma dag du skulle ha fått din mens, men då är svaret inte helt säkert. De flesta graviditetstester visar helt säkra resultat när det gått ungefär tre dagar sen mensen skulle ha kommit. Ett akut-p-piller kan tas inom 72 timmar, alltså tre dygn, efter samlaget för att det ska funka, så om man tar ett akut-p-piller en vecka efter samlaget så har det, precis som du säger, ingen skyddande effekt.

Ta hand om dig!
Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar