Frågor och svar om nationella program

30 Oct 2012, 11:00 169
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag funderar mycket över gymnaset.
Jag har redan kollat upp en skola (LBS)som jag tycker låter jättebra.
Där finns Madia, och jag är intresserad av foto, film osv. Tycker du de låter bra. Vad kan man ha för fördjupningar? Och vilka jobb kan man få?
Måste man läsa på högskola/universitet för att få jobb?
Sen undrar jag om jag kan flytta till ett studentboende när jag är så ung. Är fortfarande 15 när jag flyttar.
jag har pratat med min mamma och hon tycker jag kan göra det.
men det är långt, jag vill lå LBS i Borås, och bor i Hudiksvall nu.
Tycker du de låter vettigt?
Snälla tacksam för svar
//felicia

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!
Vad roligt att du har hittat ett program och en skola som du är intresserad av och att du verkar ha hittat dina passionerade intressen, foto & film.

För att få svar på om utbildningen är bra, vilka fördjupningar man kan göra och vilka jobb man kan få efteråt, tycker jag att du ska vända dig till din skolas studievägledare, de vet allt om detta. Generellt kan man säga att det just nu är rätt ont om jobb inom media (tv-, radio-, och tidningsjournalister tex) men samtidigt kan det vara viktigt att få läsa det man verkligen brinner för. För att jobba som journalist eller inom film eller foto krävs det vidareutbildning efter gymnasiet, vilka som finns vet även studievägledaren.

Hör med skolan i Borås om de kan hjälpa till med boende. Om inte är ett alternativ att hyra en lägenhet i andrahand. Det är viktigt att du har tänkt igenom vad det innebär att bo så långt hemifrån, om du tror att du är redo för det. Att laga mat själv, tvätta, ha hand om ekonomin och allt annat som det innebär. Känner du någon vuxen i Borås med omnejd? Det kan vara skönt att ha ett stöd om det skulle behövas.

Lycka till med ditt gymnasieval!
Hälsningar
Jenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar