Frågor och svar om jobb

1 Nov 2012, 14:00 580
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har ett tag nu jobbat på Ica Maxi som extrajobb, och jag känner nu att jag inte riktigt har så stor koll på regler och sådant inom yrkeslivet vilket får hela situationen att kännas jobbig. Kontraktet jag har skrivit på handlar om i genomsnitt 5 h/veckan vilket jag tyckte verkade helt okej, jag går i gymnasiet så att jobba mer skulle vara för mycket. Problemet är att jag under de senaste tre veckorna har jobbat sammanlagt omkring 40 timmar (!).
I det fasta schemat jag har fått så upptäckte jag nyligen att de har bokat upp mig för 15 timmar flera veckor, och många sena vardagskvällar. Jag vet att jag i kontraktet skrev under för mycket färre arbetstider, men jag känner mig nästan tvungen att jobba mer. Min fråga är därför: Kan man säga ifrån när det gäller arbetstider? Jag går ju i skolan och har väldigt mycket plugg på fritiden, vilket jag trodde att dem visste om. I kontraktet står det även att jobbet rör sig om kvällar och helger, kan jag trots detta säga ifrån om jag tycker att det blir för sent att jobba till 22:30 en vardagskväll?
Hela situationen känns extremt jobbig eftersom jag självklart vill arbeta, och då känner mig petig som inte bara accepterar arbetstiderna. Vad tycker du?

Svar
Nätvandrarna
Fryshuset

Hej,

Jag tycker att du ska ringa fackförbundet Handels och prata med dem om vad som gäller. Du behöver inte vara medlem för att ställa en fråga.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar