Frågor och svar om kärleksrelationer

1 Nov 2012, 16:00 93
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag har ett problem, och det är att jag gör alltid slut på ett förhållande innan det ens blivit något. Är rädd för att bli sårad, och illa behandlad. Jag kan inte ha ett förhållande. Jag har inga dåliga erfarenheter själv, men jag har sett min mamma bli sårad i alla hennes förhållanden. Blir alltid panikslagen när jag får reda på att någon gillar mig, blir kanske lite smickrad, men mest panikslagen. Min första tanke är att fly. Vill inte ha det såhär. Tacksam för all hjälp jag kan få.

Tjej, 23

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej,
Att våga lita på och känna sig trygg med andra handlar till viss del om att våga lita på och vara trygg i sig själv. Det går ju inte att kontrollera andra människor och deras beteende, vilket gör att man kan aldrig vara helt säker på att någon aldrig kommer att såra en. Är man trygg i sig själv så är det lättare att våga låta sig bli omtyckt och att själv ha känslor för någon. Även om man känner sig trygg i sig själv så betyder ju inte det att man inte blir ledsen om någon sårar en, men det blir kanske lättare att hantera det om något sådant händer.
Det skulle kunna vara en bra idé att försöka arbeta med dig själv och dina känslor, det vill säga rädslan för att bli sårad. Kanske kan du prata om hur du känner inför detta med någon du känner förtroende för. Att prata om det kan vara ett sätt att försöka bena ut känslor och få andras syn på det här med att våga lita på någon, för det finns ju många som inte vill såra/behandla den man är tillsammans med illa. Just att börja lita på någon man lär känna tror jag är en process som kan ta ett tag, att det inte nödvändigtvis är någonting man gör med en gång när man träffar någon.

Lycka till och ta hand om dig!
Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar