Frågor och svar om finnar

2 Nov 2012, 14:00 305
Annat, 0 år
Question


Hej, det är såhär att jag har otroligt dålig hy. Jag har provat alla renöringsmedel, ansiktsvatten och krämer och inget gör det bättre!

Jag får inte ut det riktigt ur huvudet och tänker på det vart jag än går, att jag ska stå i rätt ljus för att det ska synas mindre osv ..

Med tanke på att det har varit såhär i ca tre år så är jag också väldigt ärrig i huvudet och har fullt med röda märken. Det ser hemskt ut, verkligen. Jag är en tjej som vill va så naturlig som möjligt men jag mår verkligen dåligt över detta och vill inte visa mej såhär som jag ser ut.

Mina två bästa vänner har perfekt hy utan några ärr, utstående finnar eller något. Jag jämför mej gärna med dom tyvärr.

Sen har jag kille också, har jättesvårt att visa mej för honom utan täckstift eller något. Jag äskar honom över allt annat och vi funkar super ihop men jag är så rädd att vårt förhållande ska förstöras för att jag inte riktigt kan va mig själv.. Mitt självförtroende är nog så lågt det kan bli.

Jag behöver hjälp, någon som har samma problem? Vet hur jag ska lösa detta eller få mej att se detta från en annan vinkel? Tacksam för svar

Tjej, 15

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Ja, det här med utslag och finnar kan vara otroligt jobbigt. Jag har själv inte haft jättestora problem, men visst har det funnits dagar då man helst stannat hemma. För mig har det dock oftast berott på fula munsår. Av någon anledning kom de ofta dagen innan skolfotograferingen också ...

För det första så befinner du dig i en ålder då det här problemet är som allra störst. Ju äldre du blir, desto mindre finnar får du normalt sett. Sedan är vissa mer drabbade än andra. Vad det beror på törs inte jag svara på, men det går till viss del att styra över själv. Och då tänker jag framförallt på kosten, där det gäller att äta varierat och bra. Och drick vatten. Jag törs inte svara på om det finns vetenskapliga bevis ... men många tycker ju sig få utslag av exempelvis choklad, starka kryddor etc. Så du kan du prova om det gör någon skillnad att minska på det. Annars är det nog bara att försöka hitta rätt rengöringsmedel. Där har jag inte mycket att bidra med. Jag använder själv ACO ansiktsvatten från Apoteket. Har du talat med dom på Apoteket? De kanske kan hjälpa dig? Eller en hudterapeut? Sedan förstår jag att du vill dölja ärr/finnar med smink ... problemet med det är ju att du täpper igen porerna. Kanske en make-up artist har lösningen på det?

Glöm inte heller att kolla igenom tidigare svar här på Ungdomar.se. Kanske har en liknande fråga besvarats tidigare, med mer handfasta tips!

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar