Frågor och svar om underlivet

5 Nov 2012, 13:00 994
Tjej, 14 år
Question


Jag är 14 årig flicka och jag undrar ifall man kan "spräcka" sin mödomshinna på flit själv innan man har sex första gången för jag är jätte rädd att de kommer ta sjukt!

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej,
Det som menas när man säger mödomshinna är egentligen den öppning där slidans yttre del övergår i den inre delen av slidan, det finns alltså ingen hinna som täcker för slidan. Öppningen vidgas och blir mer töjbar under puberteten, men den försvinner aldrig.

Eftersom det inte finns någon hinna finns det inte heller något som kan gå sönder när man har samlag. Däremot kan en del tjejer blöda när de har slidsamlag första gången, men det vanligaste är att man inte blöder. För dem som blöder kan det bero på att kanten på slidöppningen är stram. Men det är vanligare att man blöder av någon annan anledning, som att man är spänd eller inte tillräckligt upphetsad.

Vill du läsa mer om till exempel kroppen, sex och att skydda sig kan jag rekommendera http://www.umo.se, en bra hemsida med mycket information.

Ta hand om dig!
Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar