Frågor och svar om skoltrötthet

5 Nov 2012, 15:00 920
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag har alltid hatat skolan, enda sedan jag var 10 år. Men då visste jag på ett ungefär hur jag skulle hantera det, men nu vet jag inte det längre. Jag är inne på mitt sista år på gymnasiet och jag har ingen energi kvar. Asså verkligen ingen energi. Jag har gett 100% i flera år men nu är det nere på 0,03% och jag vet helt säkert med mig att jag inte kommer kunna ge 100% på flera år.

Min pappa säger att jag ska bita i det sura äpplet och göra läxorna. Fast när jag sätter igång kommer det ett tryck över bröstet och jag kan knappt dra in djupa andetag. Det har varit så i ungefär 2 år nu och det kommer och går. Ingen aning vad jag ska ta mig till. Är det någon slags panikångest?

Jag är rädd att det inte ska fungera att prata med någon kurator, för ingen förstår sig på mig.

Svar
Kenny Johansson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

För det första vill ja säga att du är duktig som gett 100% i flera år! Skolan är en lång tid och det känns speceillt i slutet av gymnasiet. Att vara skoltrött är kanske det vanligaste som finns och kuratorn på skolan är van vid att prata om detta kan jag lova dig.

Det viktigaste är att göra sitt bästa och det tycker jag att du gör även om du kanske inte orkar som du gjorde förut. Men de betyder inte att du inte gör vad du kan!
Om det är så att det länns konstigt med andningen så kan det vara ett tecken på ångest men behöver självklart inte vara så heller. Det är dock viktigt att sova ordentligt och ta sig tid för vila och motion, som tillexempel en prommenad varje dag! Det gör susen för kropp och själ. Minskar risken och dämpar ångest om man skulle råka ut för det.

Det brukar allt som oftast kännas bättre att prata med någon. Om du inte vill eller vågar prata med kurator så finns jag på MSN ([email protected]) Du får gärna adda mig. Jag finns på MSN vissa dagar/kvällar och kan prata med om detta då:)

Det är ju inte lång tid kvar i skolan. Tiden går otroligt snabbt och under den tiden kan du bara göra ditt bästa men samtidigt lyssna på din kropp. Det är viktigt. Efter gymnasiet kan man ta en paus från böckerna och arbeta med något som man trivs med!

Lycka till och ta hand om dig
/Kenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar