Frågor och svar om underlivet

13 Nov 2012, 11:00 875
Annat, 0 år
Question


hej jag undra ifall könssjukdomar kan smittas när man har pullat. För jag har blivit pullat av min kille och nu har jag en stor finne liknande vårta bredvid min slida. Jag blir orolig och vet inte vad jag ska göra snälla hjälp mig. Det gör också jätte ont när jag sätter mig eller rör vid den jag undra i fall det är någonting farligt?

Tjej, 16

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej,
könssjukdomar överförs inte genom händer, utan de överförs genom könsorganen, munnen eller analöppningen. Vissa könssjukdomar smittar också genom blod.
Oftast är prickar och knottror vid underlivet vanliga och ofarliga. Finnar kan man få var som helst på kroppen, så om det är en finne du har fått vid underlivet är det inget konstigt, utan någonting som kommer att försvinna av sig själv.
Har man prickar eller knottror som gör ont, kliar eller som man undrar över kan man gå till en ungdomsmottagning, vårdcentral, gynmottagning eller hud- och könsmottagning för att få reda på vad det är.

Ta hand om dig,
Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar