Frågor och svar om stress

14 Nov 2012, 12:00 373
Annat, 0 år
Question


Hejsan! Jag blir ofta röd i ansiktet... Jag blir knallröd! Jag blir det så fort några/någon kollar på mig eller om min lärare säger till mig eller ställer en fråga. Och det är skitjobbigt. Kan jag få några tips på hur man inte blir röd? Det är snart Lucia och jag vill inte blossa upp då!

Kille, 12

Svar
Maria Marchesan
Nätvandrare, Fryshuset

Hej,
att rodna är någonting som alla gör, vissa rodnar oftare och andra mer sällan. Det är ett sätt att reagera till exempel när man känner sig stressad eller när något känns pinsamt och det är helt naturligt. Det syns heller inte alltid lika mycket som man själv tror. Rodnad som beror på till exempel blyghet eller att man får uppmärksamhet brukar ofta gå att minska. Ett sätt att minska eller sluta att rodna är att fortsätta att utsätta sig för de situationer då man brukar rodna. När man hamnar i en sådan situation kan man öva sig genom att stanna kvar i den situationen. Det kan kännas lite jobbigt men det brukar kunna göra att nervositeten och rodnaden minskar eller försvinner.
Tycker man att rodnandet är väldigt jobbigt kan man söka hjälp hos en ungdomsmottagning eller hos skolhälsovården. Tillsammans med en psykolog eller kurator kan man där reda ut vilka situationer det är som känns jobbiga och få hjälp och råd angående hur man kan tänka i situationer då man brukar rodna och hur man kan träna på att utsätta sig för sådana situationer.

Ta hand om dig,
Hälsningar Maria

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar