Frågor och svar om anorexia nervosa

15 Nov 2012, 15:00 380
Annat, 0 år
Question


Hallå!

Vad händer med mig?

Det är så att jag på senare tid har börjat äta mer. Mycket mer. Kan trycka i mig massor av onyttigheter så som tårta, bullar, godis och så vidare.

Nyligen har jag fått avsluta min behandling mot anorexia, är friskförklarad och har inga problem med maten längre. Det matschema jag har haft under behandlingsperioden har jag följt och ätit efter. Schemat utgår från all näring jag behöver. Nu har jag börjat onkontrollerat att äta mycket mer än vad schemat visar att jag behöver.

Vet inte riktigt vad som händer. Vill inte äta så mycket som jag gör, men kan inte sluta. Tror absolut inte att det har något med ätstörningar att göra, då jag inte längre har ångest i samband med mat och är helt friskförklarad. Men det jag äter kan röra sig om en hel påse nötter, eller en stor påse godis, eller flera tårtbitar per dag, eller jättemånga mackor på kvällen.

Kan det ha med stress att göra?

Tjej, 19

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Det låter spontant som någonting som sitter mentalt. För vad jag förstår så äter du fortfarande bra och enligt det schema som din dietist/behandlare har givit dig, eller hur? Så det bör ju inte röra sig om ett fysiskt behov så att säga. I grund och botten skulle jag ändå gissa att ditt nuvarande problem/beteende har sina rötter i din tidigare ätstörning. Men varför du fått denna motsatta reaktion törs jag inte svara på. Men det är klart, visst kan det väl också ha med stress att göra. Tog du upp det av någon specifik anledning? Känner du dig stressad av exempelvis skolarbete, familjesituation eller så? Tänk efter om det kan vara något sådant. Kanske kan du försöka ersätta känslan med något annat? Ät en frukt, gå en promenad etc. Kanske är det ett "sötsug" helt enkelt?

Om jag vore i din situation så skulle jag ställa den här frågan till Catherine här på UM, då hon har mycket mer erfarenhet av ätstörningsproblematik än vad jag har. Du kan också kontakta/rådfråga din tidigare behandlare eller skolsköterskan tycker jag. Hemsidan http://www.abkontakt.se kan också vara till hjälp.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar