Frågor och svar om stress

16 Nov 2012, 14:00 377
Annat, 0 år
Question


Hej jag är 14 år och går på en friskola alltså får man jobba i sin egen takt och har olika steg, sen jag började på den skolan är jag stressad hela tiden och har alltid ont i huvudet och magen. Det känns inte som att någon tar mig på allvar när jag berättar hur jobbigt det är, jag ligger efter i skolan och det beror på att jag inte kan koncentrera mig och mina föräldrar säger bara att jag inte anstränger mig tillräckligt och dem jämför mig med min syster som gick ut nian med nästan bara MVG:n.

Jag vet inte vad jag ska göra, jag vill absolut inte byta skola för jag har alla mina kompisar på skolan jag går på nu men jag orkar inte vara så här stressad hela tiden!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jag har ingen erfarenhet av friskolor. Däremot har jag erfarenhet av stress, så jag förstår absolut hur du känner dig. Stress är bra, i måttlig mängd, då det skärper våra sinnen. Men, i det långa loppet är stress något nedbrytande och dåligt för kroppen. Och att du som fjortonårig tjej redan upplever den sortens stress är inte bra. Du säger att man på din friskola får arbeta i sin egen takt, samtidigt säger du att stressen kom när du började på din nuvarande skola. Hur hänger det ihop? Vad har förändrats i din situation, som gör dig mer stressad nu? Steg ett skulle jag säga är att lista ut vad det är som gör dig så stressad. Kanske kan du hitta svaret själv, kanske måste du ta hjälp av någon. Det skadar ju inte att tala med exempelvis skolsköterskan eller kuratorn. Vet dina lärare om hur du känner? De kanske kan hjälpa till med ett anpassat schema etc.? Kan du prioritera bort onödiga saker/"måsten" som bara tar tid och kraft?

Jag vet inte hur du ska få dina föräldrar att ta din situation på allvar då jag inte känner dem. Men det vore bra om de förstod hur dåligt du mår, så de kan stötta dig istället. Och att jämföra dig med din syster är direkt orättvist. Alla är olika, och alla har olika förutsättningar.

Tänk också på att vara "hälsosam". Frukt och grönt, vatten, motion etc. hjälper mot stress.

Kopierar följande om avslappning från ett svar jag tidigare skrivit:

1. För ihop tumme, pekfinger och långfinger på vänster hand (om du är högerhänt, annars tvärtom).
2. Dra sedan ett djupt andetag och håll andan en stund.
3. Andas sedan långsamt ut, samtidigt som du slappnar av i vänster arm.

Bosse Angelöws lättlästa bok: "Konsten att hantera stress och möta förändringar" kan för övrigt vara ett lästips. Du kan också prova avslappningskivor som finns att köpa på Apoteket/låna på biblioteket.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar