Frågor och svar om självkänsla

16 Nov 2012, 14:00 188
Tjej, 17 år
Question


Hur gör man för att få bättre självkänsla och självförtroende? Vill kunna vara glad och positiv och inte tappa humöret för minsta lilla...

Svar
Kenny Johansson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Självkänlsa och självförtroende är två olika saker egentligen. Självkänska är hur man ser på sig själv och sitt eget värde. Självförtoende är vad vi vet att vi kan och klarar av. Vad man vet att man är bra på tillexempel.

Det som är viktigast är att ha en bra självkänsla, det mår man såklart bra av att ha. Men ibland kan det vara sämre såklart men det går att förändra igen!

Det man kan göra för självkänslan är att komma ihåt att berömma sig sig när man gjort bra saker. Det kan också vara lätt att fastna i negativa tankar, då är det bra att stoppa och fundera om det blir bättre av att tänka så negativt?? och det gör det såklart inte.
Man kan också be någon man tycker om och litar på att skriva en lapp med bra egenskaper också skriver du den personens positiva sidor på en annan lapp; sen ger man varndra lapparna. Du kan spara den och hänga upp någonstans där du kan se den ofta så du kan se dina bra sidor ofta! Fundera över vilka saker som är viktiga egentligen; att vara cool, ha snyggast kläder eller vara en god människa, vara modig och våga vara sig själv.. Gör saker som du veta att du är bra på eller tycker om, det stärker självkänslan. Sista tipset är att vara snäll! Är man elak så får man dåligt samvete och får dålig självkänsla av detta, då mår man dåligt. Är man snäll och hjälper människor och är trevlig och gör andra glada så får man bra självkänsla. Gör andra glad så smittar det tillbaka alltså.

Detta är några saker man kan tänka på. Hoppas några kan passa och vara till hjälp om du vill :)

Ta hand om dig
/kenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar