Frågor och svar om regler och moral

22 Nov 2012, 18:00 212
Annat, 0 år
Question


Hej nu är det på detta viss att min mamma inte tillåter att jag går ut med mina uggs som jag köpte på rusta för ett tagsen för att hon säger att dessa är tjej skor, men jag vill så hemskt gärna ta på mig dessa och gå ut med de? men hur ska jag bära mig åt? HJälp mig med detta lilla dilemma plus är det vanligt att killar tycker om att ha på sig fusk pälsvantar på händerna??

Tacksam för snabbt svar

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Föräldrar kan bestämma många saker, men just val av kläder kan de bara råda om, alltså inte bestämma. Du är dessutom 18 år vilket gör att du helt kan bestämma ditt liv nu, dina föräldrar har ännu mindre rätt att bestämma dessa saker då.

Du har en mänsklig rättighet att vara den du är, att se ut som du gör och ha även din klädstil som du vill utan att någon ska nedvärdera dig om det. Tjejskor eller inte, vad spelar det för roll egentligen? Det är bara vuxna människor som fortfarande bara har ett gammalt tankesätt och syn på hur det "ska" vara. Stå på dig och självklart ska du ha på dig dom. Jag gillar folk som går sin egen väg, sådan behövs fler av i vårt samhälle. Tänk också på att om det är någon som inte accepterar ditt val av kläder, då ligger ju problemet hos dom och inte hos dig. Det är mycket modigare//tuffare att göra sitt eget val, än att följa alla andra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar