Frågor och svar om Ätstörningar

22 Nov 2012, 21:00 180
Annat, 0 år
Question


Hej. Jag är 14 år och tränar regelbundet, 4-6 ggr vecka. Mitt problem är att jag alltid tyckt jag är tjock. jag har olika perioder där jag antingen tränar hårt minst en gång varje dag, antingen äter väldigt lite eller perioder då jag bara mår dåligt och typ tröstäter. Men nu har jag kommit in i en ny period, jag får tvångstankar och försöker spy upp maten. Det går sådär och jag vet att det är dåligt.

Väger jag för mycket? (är 160 cm och väger ca 57-8 kg)
Vad händer om man spyr upp maten? är det farligt? går man ner i vikt?

tacksam för svar

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Det är absolut allvarligt att det gått så långt att du tom kräks upp din mat. Det här behöver du ta hjälp för och det snarast. Du behöver få bygga upp din självkänsla så att du inser att du inte alls har en övervikt och alltså inte har anledning att känna dig tjock. Du behöver lära dig att älska hela dig själv. Ta kontakt med en terapeut och det så snart du kan, eller en ätstörningsenhet om det är så att du känner att det här med kräkningarna inte är något övergående utan att du fastnat i en ätstörning.
En terapeut hittar du tex i skolan, ungdomsmottagningen eller Bup. på abkontakt.se finns alla ätstörningsenheter.
Berätta för någon närstående, tex dina föräldrar så att de kan hjälpa och stötta dig i det här.

Stor varm styrkekram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar