Frågor och svar om depression

27 Nov 2012, 11:00 137
Annat, 0 år
Question


PÅ sensaste tiden (sedan fem mnader sedan)har jag mått dåligt, inte som om jag ska kräkas eller så, utan jag fick svårt att ha roligt.
Nu är jag nästan alltid utpumpad på energi, och visst kan jag skratta då och då men jag är nästan alltid ledsen eller har ångest. Jag vet inte varför men det känns

Svar
Kenny Johansson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Ibland är man ledsen och har svårt för att vara glad. Om detta varar länge så kan det vara en depression. Det är vanligt, dem flesta får det någongång, och ofta första gången i tonåren. Så det är inget ovanligt om det nu kan vara så! Det går över, men man kan behöva lite hjälp om man vill må bättre. Man bör prata med någon vuxen. Det finns kuratorer på skola och ungdomsmottagning som är duktiga på att hjälpa till om sådant. Man kan också bara prata med någon man litar på, som kompis, förälder eller någon annan.
Det som man är bra att göra själv är att röra på sig mycket. Fysiskt aktivitet gör att man mår bättre!Du säger att du inte vet varför du känner som du gör ich det behöver inte vara något speciellt men stress och motgångar på olika sätt kan ligga bakom.

Mitt tips är att prata med någon kurator eller liknande. sömnen är viktig och motionen. Tycker du det är svårt att sova så är motion bra. då blir kroppen trött och man somnar lättare.

Ge det lite tid så ska du se att det löser sig!

Ta hand om dig
/kenny

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar